Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cameraman

O imagine face cât o mie de cuvinte. Este un adevăr incontestabil pentru orice profesionist în mass media în general și în televiziune în special. Dacă ar fi să ne rezumăm la definiția din dicționar, cameramanul este persoana care folosește concret camera de filmat și este responsabilă cu menținerea compoziției și a unghiurilor de filmare. Arta intervine însă exact din definiție, pentru că alegerea celui mai avantajos unghi de filmare și construcția compoziției ideale sunt apanajul unui artist. Și, ca în orice artă, imaginea ideală pentru o filmare bună se obține cu mult exercițiu.

Mai mult decât dezvoltarea unei tehnici (în sensul strict de selectare a echipamentelor potrivite, de instalarea camerei și de înregistrarea controlată a imaginilor), arta compoziției se bazează exclusiv pe latura creativă și pe capacitatea de a naște structuri complexe din imagini. Să-ți structurezi integral subiectul, să compui întregul cadru, nu doar personajul pe care îl ai de filmat, să schimbi unghiurile și să îmbini perspectivele păstrând imaginea de ansambul și îmbogățind-o, meseria de cameraman necesită gândire creativă și atenție distributivă. Talentul de a pune la punct în detaliu coregrafia imaginilor este, de altfel, una dintre cele mai importante calități ale unui bun operator. Acesta trebuie dublat de cunoștințe solide privind principiile story-tellingului, dar și de excelente abilități de comunicare, indispensabile pentru munca în echipă.

• Școala Națională de Jurnalism Media FEM pregătește gratuit 48 de femei pentru meseria de cameraman.

• Este un curs de calificare cu durata de 6 luni la care se poate înscrie orice femeie peste 18 ani cu studii medii absolvite, fără experienţă prealabilă.

• Înscrierea se poate face prin e-mail la adresa mediafem@blockbustermedia.ro. Lăsați-vă datele de contact și unul dintre experții noștri în recrutare vă va contacta în cel mai scurt timp pentru detalii.

• Formatorii pentru meseria de cameraman sunt Ovidiu Georgescu și Dragoș Popescu.