Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Gheorghe Preda

Regizorul Gheorghe Preda a urmat mai întâi studii economice la Bucureşti, dar s-a îndreptat apoi către film şi este licenţiat al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, cu master în cinema şi audiovizual la Sorbona. În prezent este profesor asociat doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București și predă regie de film și televiziune la Universitatea Hyperion.

A lucrat în televiziune încă de la terminarea facultăţii, mai întâi la Pro TV, apoi la TVR, Antena 1, la MTV România ca director de creație şi la Realitatea TV, unde a fost multă vreme regizor artistic, dar și realizator de filme documentare și reportaje de televiziune. Are în portofoliu scurt metraje de ficţiune, documentare pentru televiziune, precum şi clipuri muzicale şi spoturi publicitare. „Cântarea cântărilor” (1993) a reprezentat România la Oscar pentru film studenţesc în 1994. „Schimbarea la faţă” (1995), Întoarcerea în paradis (1996) sau “Tunelul de la capătul tunelului” (1998) au avut parte de premii şi selecţii internaţionale. Lung metrajul „Îngerul necesar” i-a adus în 2008 premiul UCIN pentru Opera prima, 2008, iar scurt metrajul „Vaca finlandeză” a ajuns la Festivalul de la Cannes în secţiunea Short film corner. Are în lucru două producții noi, „Filmul de la capătul lumii” și „Arta retragerii”, așteptate să apară în 2015.

Gheorghe Preda a fost distins de două ori cu Premiul Uniunii Cineaştilor, de două ori cu Premiul naţional de televiziune (APTR) şi de trei ori cu Premiul Special al juriului la festivalul internaţional de film Dakino. A obţinut în 1996 Marele Premiu la Festivalul filmului de artă Teplice, Slovacia, cu documentarul “Apocalipsys cum figuris” despre Marcel Chirnoagă.

La Școala Națională de Jurnalism Media FEM, Gheorghe Preda susține cursul de regizori emisie.